AtTention.Complicities of Moving Bodies

AtTention. Complicities of Moving Bodies je koreografski projekat izgrađen na raskrsnici dva ključna koncepta: pažnje, kao selektivnog i usmerenog oblika razmišljanja, i tela, kao medija/prostora praktičnih i teorijskih susreta u plesu, pozorištu, vizuelnim umetnostima i filmu. Projekat predlaže strukturisani format praksi i umetničkih proizvoda (izvođačke šetnje, radionice, teorijska predavanja, performanse) koji kolektivno obrađuju savremene teme kroz/o/za telo. 

.

Program će se održavati u periodu od 9. – 11. oktobra u prostoru Klare i Rose (Šandora Petefija 15). Program je na engleskom jeziku.

.

AKTIVNOSTI:

Moć ranjivosti | Sreda, 9. oktobar u 18h – radionica @Klara i Rosa

Tela u pokretu | Četvrtak, 10. oktobar u 15h – radionica @Klara i Rosa

Rad, emocije i energija ulaze u bar | Petak 11. oktobar u 19.30 – performans @Klara i Rosa

Hipersenzorno telo – Načini slušanja i obraćanja pažnje | Petak 11. oktobar u 11h – performativna šetnja i razgovor @Klara i Rosa

.

Moć ranjivosti | Sreda, 9. oktobar u 18h – radionica @Klara i Rosa

.

„Mnogo sam razmišljala o ranjivosti u ovoj godini, u kojoj sam dobila puno podsticaja da „budem jaka“, u ličnom kontekstu koji zahteva više od mene nego što mogu podneti. U početku me je to pogodilo, čak i iznerviralo. Nije mi bilo jasno zašto nisam dobro primila taj savet ili zašto su ljudi smatrali da je to nešto što mi je potrebno da čujem. Često nas podstiču, kako žene, ali posebno muškarce, da budemo jaki, da podnosimo teret, da ne pokazujemo slabost, tj. da ne budemo ranjivi. Sa tim navikama i kompulzijama moći, zanemarujemo ili poričemo potrebu da budemo ranjivi ili da pustimo osobu pored sebe da bude ranjiva. Tako sam se setila rada američke istraživačice Brené Brown i ponovo proučila neka njena dela, pokušavajući da ih stavim u somatsku perspektivu. Tako je nastala radionica plesne terapije Moć ranjivosti, koja se održava na AtTention.Complicities of Moving Bodies.“

.

Šta ćemo raditi na ovoj radionici?

*Povezivaćemo se sa sopstvenim telom, njegovim senzacijama i emocijama, u opuštajućem i sigurnom okruženju. **Diskutovaćemo o ličnim iskustvima i pronaći način da ih izrazimo kroz pokret. ***Koristićemo ples i pokret kako bismo kroz telo postali svesni teme ove radionice.

.

Radionica je otvorena za sve odrasle osobe, bez obzira na godine i iskustvo sa pokretom (nije potrebno plesno iskustvo), i ograničena je na 10 učesnika. Ova radionica ne zamenjuje posvećen proces psihoterapije.

Voditeljka radionice – Irina Marinescu (demarinescu.com)

.

.

Tela u pokretu | Četvrtak, 10. oktobar u 15h – radionica @Klara i Rosa

„U mojoj percepciji, telo je složena stvarnost, uslovljena svojom biološkom determinacijom, transformisana složenim psihološkim procesima, društveno uslovljena i podložna umetničkoj, simboličkoj i poetskoj transfiguraciji. Razmišljanje o telu zasniva se na postavljanju i preispitivanju pitanja o telu. Ples je prostor gde ta pitanja i transformacije dobijaju oblik.

Tokom 16 godina prakse plesa, tokom kojih sam gradila, posredovala i omogućavala kontekste za ples – za profesionalce i amatere – uvek sam cenila razlike, posebnosti i lični pokret.

Predlažem trosatni kolektivni rad u kojem ćemo istraživati, kroz pokrete i plesne prakse, situacije i kontekste koji će nas usmeriti ka istraživanju i obogaćivanju sopstvene telesnosti. Otkrićemo različite načine bivanja u pokretu, treniraćemo našu senzibilnost i osetljivost, pristupaćemo novim mogućnostima za zamišljanje plesa i zajedništva.

Tu je dvostruki cilj: ljudski i umetnički. Svesna sam složenosti teme tela, uslovljenosti koje naše telo nosi. Istovremeno, svesna sam oslobađajućeg potencijala pokreta. Umetnički, u duboko ličnom istraživanju pokreta otkrivam nove mogućnosti i potencijale. Na koje načine možemo (još uvek) misliti, osećati i zamišljati svoja tela u pokretu?

*Radionica je otvorena za sve, bez obzira na nivo iskustva.“

 

Andreea Novac

.

Andreea Novac je koreografkinja i izvođačica iz Bukurešta, Rumunija. Rođena 1981. godine, diplomirala je psihologiju (BA) i koreografiju (BA, MA, PhD) na Nacionalnom univerzitetu pozorišta i filma u Bukureštu. Svoj rad je počela da stvara 2008. godine, a neki od njenih performansa predstavljeni su u različitim nacionalnim i međunarodnim kontekstima. Redovno učestvuje na radionicama o plesu, istraživanju, kompoziciji i improvizaciji širom Evrope. Imala je umetničke rezidencije u Velikoj Britaniji, Estoniji, Holandiji, Italiji, Mađarskoj, Luksemburgu, Francuskoj, Irskoj i Rumuniji. Dobitnica je više stipendija za učešće u radionicama istraživanja pokreta u Italiji i Nemačkoj i redovno drži časove za profesionalne i amaterske plesače, glumce, kao i u pozorištu i filmu. Suosnivač je Udruženja Developing Art i radila je kao umetnički konsultant pri Nacionalnom centru za ples u Bukureštu, bila je ko-kustos Bukureštanskog međunarodnog festivala plesnog filma 2020. godine, a umetnička direktorka Caleido festivala 2020, 2021. i 2023. godine. Od 2022. godine je pridružena umetnica u Areal-u. Osvojila je nagradu za najbolju koreografiju za svoje MA diplomsko delo, koju dodeljuje Nacionalni univerzitet pozorišta i filma Bukurešt, kao i nagradu za izuzetnost Nacionalnog centra za ples u Bukureštu za doprinos razvoju savremenog plesa u Rumuniji.

.

.

Rad, emocije i energija ulaze u bar | Petak 11. oktobar u 19.30 – performans @Klara i Rosa

.

„Stres je fizički i psihološki odgovor na percepciju pretnje, bilo stvarne ili zamišljene. Čak i ako nismo svesni njegovih efekata, stres nas iscrpljuje. Dugotrajni stres vodi do iscrpljenosti. U kontekstu veoma stroge radne kulture, nezavršeni, stalni ciklusi stresa dovode do sagorevanja. Sa ovom premisom, kao deo umetničke rezidencije „burn OUT“ iz 2022. godine, istraživala sam odnos između rada, energije i emocija. Kako radni odnosi, rodni pritisci i vrsta energije koju ulažemo i primamo iz rada oblikuju naše obrasce reagovanja? Kako se emocije percipiraju i manifestuju u telu? Rezultirajući performans – „Rad, emocije i energija ulaze u bar“ – je monodrama koja vodi publiku kroz utelovljenu, višeslojnu rodnu priču o sindromu sagorevanja.“ – Irina Marinescu

.

.

Hipersenzorno telo – Načini slušanja i obraćanja pažnje | Petak 11. oktobar u 11h – performativna šetnja i razgovor @Klara i Rosa

.

Počevši od jednostavnih radnji poput svesne šetnje ili aktivnog slušanja u javnim prostorima, istraživaćemo kako otvaranje tela kroz eko-somatske prakse menja našu percepciju odnosa između unutrašnjeg i spoljašnjeg okruženja. Polazimo sa adrese Šandora Petefia 15 i provešćemo 3 sata lutajući.

.

Iskustvo je namenjeno svima koji žele da uđu u dublju povezanost sa prirodom i sobom.

.

Maksimalan broj učesnika: 12

.

Alina Ușurelu (r. 1990), je multidisciplinarna umetnica. Koristi slike, svoje telo i reči da uvede publiku u neviđene svetove. Zanimaju je preplitanja različitih okruženja, oblasti i kultura, kao i spekulativni narativi. Teme koje obrađuje u svojim umetničkim predlozima odnose se na seksualnost i seksualni identitet, mentalno zdravlje i više-od-ljudskog sveta. Godine 2014. započinje studije fotografije i pridružuje se zajednici savremenog plesa; 2016. godine stvara svoj prvi plesni kratki film, a 2017. osniva Udruženje Developing Art zajedno sa koreografkinjama Irinom Marinescu i Andreeom Novac. Godine 2019. učestvuje u intenzivnom razvojnom programu u Lisabonu – Forum Dança – i počinje da radi na projektima i učestvuje u međunarodnim rezidencijalnim programima kao izvođačica, vizuelna umetnica ili umetnička direktorka.
www.alinausurelu.com

.

Detalji o projektu AtTention.Complicities of Moving Bodies mogu se naći na Instagramu @a.developing.art i na Facebooku @We are Developing Art. Više informacija o aktivnostima koje vodi Developing Art Association dostupno je na www.developingart.org.

.

AtTention. Complicities of Moving Bodies je projekat koji vodi Developing Art Association, sufinansiran od strane Nacionalne administracije za kulturne fondove (AFCN).

.

Institucionalni partneri: Klara i Rosa, Tatavaka, Koralja Zlarin Center, Cărturești, Sandwich. Medijski partneri: Radio România Cultural, Adevărul, Zile și Nopți, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Revista Golan, The Institute, Bookhub, Capital Cultural, life.ro, Mindcraft Stories, Iscoada, Happ.ro, Spotmedia.

.

Ovaj projekat ne predstavlja nužno stav Nacionalne administracije za kulturne fondove. AFCN nije odgovoran za sadržaj projekta niti za način na koji se njegovi rezultati mogu koristiti. Ovi aspekti su u potpunosti odgovornost finansijskog korisnika projekta.

 

HU